Page 15 - Raudteeliiklusõnnetuste 2023. a ohutusjuurdluste aastaaruanne
P. 15

 koosseisulised. Iga ametnik vastutab talle ainuomaselt kinnitatud transpordivaldkonna ohutusjuurdluste korraldamise eest.
Valdkonnas toimuvate juhtumite ohutusjuurdluste korraldamise eest vastutava ametniku ametinimetus sisaldab selle transpordiliigi nimetust. Oma valdkonnas on ametnik ohutusjuurdluse läbiviimisel iseseisev ja ta peab täitma temale pandud ülesanded tähtaegselt ja kvaliteetselt. Seadusega on sätestatud teatud ametialase informatsiooni konfidentsiaalsusest kinnipidamine. Teise transpordiliigi ametnikud võivad vajadusel kolleegi ohutusjuurdluses assisteerida. Kõik ametnikud on töölt eemaloleku aja jooksul piiratud ulatuses kolleegi poolt asendatavad. Asendamine dokumenteeritakse digitaalses dokumendihalduses. Eemaloleku lõppedes saab ametnik kogu asjassepuutuva teabe, et tööd jätkata ja lõpule viia.
Ainult Ohutusjuurdluse Keskusel on Eestis õigus ohutusjuurdlusi korraldada.
Ohutusjuurdlus on samaaegselt paralleelselt toimuvast sama juhtumi ükskõik millisest teisest uurimisest või menetlusest sõltumatu. Ohutusjuurdlus on täielikult iseseisev protsess. Ohutusjuurdluse sõltumatus säilitatakse ka ükskõik millise koostöö korral sama juhtumi teiste menetlemistega. Ohutusjuurdlusega ei ole seotud ükski muu uurimine ega menetlusprotsess õiguskaitse, järelevalve või muu organi ja institutsiooni poolt. Ohutusjuurdluse sisu ja tulemuste üle otsustab vaid OJK.
Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet (TTJA) on Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi haldusalas eraldi eelarve, struktuuri ja juhtkonnaga iseseisev riigiasutus. TTJA täidab Eestis raudteevaldkonna ohutusasutuse ja regulaatori ülesandeid.
Kõik raudteeinfrastruktuuri- ja raudteeveoettevõtted ning muud raudteeinfrastruktuuri ja raudteeveeremit valdavad või omavad ettevõtted on tootmisettevõtetena eraldiseisvad juriidilised isikud. Peale 2023. a kevadel toimunud parlamendivalimisi moodustati Kliimaministeerium. Alates 1. juulist 2023 viidi kolm riiklikku raudtee- ettevõtet Kliimaministeeriumi haldushalasse, kes on ühtlasi nende aktsiate hoidja. Nendeks on raudteeinfrastruktuuri-ettevõte AS Eesti Raudtee (EVR), raudteekaubaveo-ettevõte AS Operail ja raudteereisiveo-ettevõte AS Eesti Liinirongid (Elron). Ülejäänud infrastruktuuri- ja operaator-ettevõtete omanike seas Eesti riik ei osale. Ohutusjuurdluse Keskuse ja raudtee-ettevõtete vahelised suhted on reguleeritud seaduste ja määrustega.
15
Aastaaruanne 2023



























































































   13   14   15   16   17