Page 13 - Raudteeliiklusõnnetuste 2023. a ohutusjuurdluste aastaaruanne
P. 13

 teised struktuuriüksused on OJK suhtes tugiteenuste osutamise rollis. OJK tööplaan on üks osa ministeeriumi tööplaanist ja siin kajastuvad tema põhilised tegevused.
Ohutusjuurdluse Keskusel on oma logo, kirjaplank, veebiaadress www.ojk.ee ja parlamendi poolt kinnitatud sõltumatu eelarve. Kõik teised osakonnad kasutavad ministeeriumi vastavaid ühiseid atribuute. OJK ametnikul on töötõend. Töötõend võimaldab selle omanikul tööülesannete täitmisel kasutada seadusega sätestatud erilisi õigusi. Töötõendit saab kasutada isikutuvastamise dokumendina ja talle on kantud lühidalt nii eesti kui ka inglise keeles loetelu objektidest, millele juurdepääsuõigus on tõendi omanikul tagatud. Raudteeõnnetuste uurija töötõend kehtib kuni jaanuarini 2027.
Ohutusjuurdluse Keskuse tööd juhib juhataja. Talle allub kolm ametnikku, kelleks on lennuõnnetuste vanemuurija, laevaõnnetuste vanemuurija ja raudteeõnnetuste vanemuurija. Ohutusjuurdluste eest vastutavad ametnikud nimetati 2022. aasta lõpul vastava valdkonna vanemuurijateks. Lisaks moodustati 2021. aastal eraldi töögrupp teenistujatest, kelle ülesanne on anda esialgne hinnang 1994. a sügistormis hukkunud reisiparvlaeva „Estonia“ hukuasjaolude kohta.
Ainult Ohutusjuurdluse Keskus omab õigust võtta vastu otsus õnnetusjuhtumi, tõsise õnnetusjuhtumi või vahejuhtumi ohutusjuurdluse läbiviimiseks. Ohutusjuurdlus tuleb läbi viia 12 kuu jooksul ja samal ajal peab valmima uurimisaruanne. Ohutusjuurdluse aruande allkirjastavad kõik uurimiskomisjoni liikmed või selle puudumisel uurimise läbi viinud juhtivuurija. Aruanne kinnitatakse OJK juhataja poolt. Seejärel edastatakse ta asjaosalistele ja avaldatakse veebilehel. Vahearuanne avaldatakse 12 kuu möödudes ohutusjuurdluse alustamisest, kui selle aja jooksul ei ole suudetud viia ohutusjuurdlust lõpule.
1.4 Organisatsiooniline struktuur
Ohutusjuurdluse Keskus on Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumi orgaaniliseks osaks. Ainukese struktuuriüksusena ministeeriumi koosseisus ei kanna Ohutusjuurdluse Keskus osakonna nimetust. Suuremad osakonnad on jaotatud talitusteks. Vähese ametnike hulga tõttu Ohutusjuurdluse Keskuses talitused puuduvad. Samas on tänu spetsiifilisi eriülesandeid täitval OJK-l osakondadest suuremad õigused ja ta on õiguslikult iseseisvam.
Vabariigi Valitsuse otsuse alusel jätkus 2023. aastal 1994. aasta septembris sügistormis reisiparvlaeva Estonia hukkumise asjaolude esialgne hindamine. Estonia huku asjaolude hindamine toimub eraldiseisva eelarve alusel ja aruandlusaasta jooksul seda ei lõpetatud. Tähtajaliste töölepingute alusel töötavad eelmise aasta 8 spetsialisti asemel 3 spetsialisti, kes teevad koostööd Soome ja Rootsi
13
Aastaaruanne 2023


























































































   11   12   13   14   15