Page 11 - Raudteeliiklusõnnetuste 2023. a ohutusjuurdluste aastaaruanne
P. 11

 toimumise asjaolud ja põhjused. Ohutusjuurdluse käigus leitakse seosed põhjuste ja liiklusohutuse vahel. Ohutusjuurdluses kindlaks tehtud faktide põhjal konstrueeritakse loogiliste seoste jada juhtumi toimumisega seonduvate erinevate asjaolude ja põhjusteni. Taoliste põhjuste edaspidiseks vältimiseks formuleeritakse soovitused. Kõik soovitused on juhtumipõhised ja nende praktikasse rakendamine aitab edaspidi analoogiliste põhjustega juhtumeid vähendada või isegi vältida. Ohutusjuurdluse roll realiseeritakse laeva-, lennu- ja raudteeõnnetuste ohutusjuurdluste aruannete kaudu. Ohutusjuurdluse lõppedes valminud aruandes esitatakse soovitused vastava transpordivaldkonna liiklusohutuse suurendamiseks. Ohutusjuurdluse Keskus omab ohutusjuurdluste korraldamisele lisaks ülesannet anda oma panus uute laeva-, lennu- ja raudteeliiklusohutusega seotud õigusaktide väljatöötamisele. OJK omab põhimääruse kohast õigust teha ettepanekuid juba kehtiva õigusakti täiendamiseks või muutmiseks. Oma tegevusvaldkondade piires on Ohutusjuurdluse Keskusel oma roll projektide, poliitikate, strateegiate, arengukavade ja rahvusvaheliste projektide väljatöötamisel ning elluviimisel.
Ohutusjuurdluse eesmärk on sätestatud ministri määruses „Ohutusjuurdluse kord“ §1. Õnnetuste ja intsidentide ohutusjuurdluse eesmärgiks on nende põhjuste väljaselgitamine ning ohutusalaste soovituste ja ettepanekute esitamine sarnaste juhtumite vältimiseks tulevikus. Ohutusjuurdluse eesmärk ei ole süüle ega vastutusele osutamine.
Ministri poolt 21.03.2023 kinnitatud Ohutusjuurdluse Keskuse põhimäärus sätestab rolli ja eesmärgi täitmiseks järgmised õigused.
1) Saada Ohutusjuurdluse Keskusele pandud ülesannete täitmiseks vajalikke dokumente ja informatsiooni ministeeriumilt, ministeeriumi valitsemisala riigiasutustelt ja eraõiguslikelt juriidilistelt isikutelt, mille suhtes ministeerium teostab asutaja-, liikme-, aktsionäri- või osanikuõigusi.
2) Kaasata vastavalt korraldustele või kokkulepetele Ohutusjuurdluse Keskuse pädevusse kuuluvate küsimuste lahendamisele ministeerumi osakondade teenistujaid.
3) Teha koostööd teiste valitsusasutustega, kohaliku omavalitsuse üksuse asutustega ja eraõiguslike juriidiliste isikutega.
4) Edastadaomapädevusepiiresinformatsiooniteisteleasutustelejaisikutele.
5) Teha ettepanekuid oma ülesannete täitmiseks vajalike lepingute sõlmimiseks.
6) SaadaOhutusjuurdluseKeskuseteenistujateeri-,kutse-võiametialasetaseme
tõstmiseks täienduskoolitust.
7) SaadaOhutusjuurdluseKeskuseülesannetetäitmiseksvajalikkubürootehnikat,
materjale ja kirjandust ning tehnilist ja infoabi.
Põhimääruse kohaselt Ohutusjuurdluse Keskus oma põhiülesande täitmisel ja selle raames
1) Teebkoostöödteisteriigiasutuste,kohalikuomavalitsuseüksuste,sihtasutuste, mittetulundusühingute, ettevõtlus- ja tarbijaorganisatsioonide, ettevõtete,
11
Aastaaruanne 2023



















































































   9   10   11   12   13