Kampaania TULE (TÕUKE)RATTALT MAHA ja LASE RONG LÄBI

September on lisaks tarkusekuule ka  raudteeohutuse kuu, mille jooksul viiakse  läbi raudteeohutusalane teavituskampaania, mis sel aastal kannab ohutussõnumit  „TULE (TÕUKE)RATTALT MAHA ja LASE RONG LÄBI“.

Sotsiaalkampaania eesmärk on tõuke- ja jalgratastega liiklejatele meelde tuletada, et raudtee ületamisel ülekäigukohal tuleb enda ohutuse tagamiseks rattalt maha tulla, veenduda, et rongi ei ole lähenemas ja ületada raudtee jalakäijana (tõuke)ratas käekõrval.

Raudteeohutusega tegeleva MTÜ Operation Lifesaver Estonia  (OLE) juhatuse esimees Tamo Vahemetsa sõnul „näeme me tänavapildis jalgrattureid igal pool, nii sõidu-, kõnni- kui ka metsateedel võisteldes oma ruumi eest küll jalakäijatega, küll autojuhtidega. Raudtee on rongidele ja rongid oma teed teiste liiklejatega ei jaga. „Ainsad kohad kus raudteel lühiajaline viiibimine on lubatud on raudteeületuskohad, nende ületamisel tuleb arvestada asjaoluga, et rong teistele liiklejatele teed ei anna“ kommenteeris Vahemets. „Ainus, kes saab raudtee ületamise liiklejale sh ratturile ohutuks muuta on tema ise. Vedurijuhil puudub võimalus õnnetust vältida, sest peale hoiatussignaali ja piduri kasutamise tema võimalused ka lõpevad. Siinkohal peab ka meelespidama, et rongi pidurdusteekond on kordades pikem kui maanteetranspordil, ulatudes kuni 2 kilomeetrini“, lisas ta.

Haridusasutustel on võimalik korraldada 45 min raudteeohutusloenguid ja kutsuda teemat käsitlema OLE raudteeohutussaadikuid. Loengud on koolidele tasuta. Samuti on võimalik erinevate sündmuste korraldajatel kaasa aidata inimeste teadlikkuse suurendamisele kutsudes oma sündmusele OLE raudteeohutuse infopunkt/-telk. Selleks tuleb vaid oma soovist OLE-le e-postiaadressil ole@ole.e märku anda.

Kampaania viiakse läbi nii tänava- tele ja sotsiaalmeediakanalites.

Kampaania viivad läbi vastutustundlikud raudtee-ettevõtted: Eesti Raudtee AS, Operail AS, Edelaraudtee AS, GoRail AS, Rail Baltica Estonia OÜ ja  Elron. Kampaaniat toetavad: Tarbijakaitse ja Tehnilise Järelevalve Amet, Transpordiamet, Politsei-ja Piirivalveamet, Päästeamet

Info:

Tamo Vahemets
OLE juhatuse esimees,
Tel: 50 45 112

Meediamaterjalid

Videod

360° VR materjal

Operation Lifesaver Estonia (OLE) on 2004 aastal AS Eesti Raudtee eestvedamisel asutatud mittetulundusühing, mille missiooniks on suurendada oluliselt elanikkonna teadlikkust raudteeliiklusega kaasnevatest võimalikest ohtudest ja õiguspärasest käitumisest raudteel, eesmärgiga vähendada raudteedel toimuvate liiklusõnnetuste ning nendes hukkunud ja vigastatud inimeste arvu. OLE liikmed on AS Eesti Raudtee, Edelaraudtee AS ja AS GoRail.