Rakveres hukkus raudteel lebanud noormees

Kaks purjus venda vedasid Rakveres kihla, kumma närvid läheneva rongi ees keset raudteed lamades kauem vastu peavad.

Kihlveo tagajärg raudteeohutusekspert Tamo Vahemetsa ei üllata. “Peaauhind oli surm! Võitja on selgunud,” ütleb ta.

Rakveres Kalda tänava lähedal mängisid kaks venda laupäeval kella 13 paiku surmaga – purjus Aivar (21) heitis johmase Antsu kõrvale risti üle raudteerööbaste ja koos jäädi rongi ootama. Nad olid kihla vedanud, et kes enne vedelaks lööb, see kaotab…

Kell 13.17 kihutaski kohale pikk kaubarong. Rööbastel pikutanud Ants viskus viimasel hetkel rongi eest ja veeres raudteetammist alla, Aivarist põrutas aga 69 km/h sõitnud rong üle.

13aastased Leila ja Liina märkasid laupäeval Moonaküla raudteeülekäigu juures kokku saades eemal raudteel kolme inimest – naist ja kaht meest. Mehed olid tüdrukute väitel raudteel selili. Naine keelitanud mehi ilmselt lollust lõpetama, kuid löönud lõpuks käega ja astunud eemale.

“Algul olid mõlemad seal pikali. Kui rong oli juba väga lähedal, hüppas üks neist raudteelt maha ja üritas veel teisele kätt anda, aga oli juba liiga hilja,” meenutab Liina.

“Nägime, et mingid tükid lendasid mõlemale poole – vastik…” ohkab Liina. Palju ei puudunud, et šokis tüdrukud oleksid ka ise rongi alla jäänud. “Sest me seisime ja käed-jalad lihtsalt värisesid…”

Tüdrukute väitel sai rong pidama alles siis, kui oli peaaegu tervenisti õnnetuspaigast üle sõitnud. Tüdrukud läksid asja lähemalt uurima – enda sõnul ainult sellepärast, et nad ei suutnud uskuda, et rongi alla võis jääda päris inimene.

“Sest kui rong tuli, kadus ta sinna alla, nagu kilekott läheb auto alla,” võrdleb Liina.

Tüdrukud tunnistavad, et ei suuda pärast nähtut enam uinuda. “Olen kahel viimasel ööl vaid kolm tundi maganud ja siis on unenäod ka olnud sellised, et sure või maha,” pihib Liina.

Sõbrannad ei julge enda sõnul nüüd enam üldse üle raudtee minna. “Vahin enne paremale-vasakule kaks-kolm korda ja alles siis jooksen üle,” ütleb Liina. “Rohkem ma ei tahaks näha midagi sellist elu sees – see oli liig!”

“Peaauhind oli surm! Võitja on selgunud,” ütleb raudteeohutusega tegeleva ühingu Operation Lifesaver juhataja Tamo Vahemets totra kihlveo kohta napilt. Tunnistades, et Rakveres juhtunu pole kahjuks midagi enneolematut. “Varasematel aastatel on poisikesed rongi eest lihtsalt läbi jooksnud. Kes seda kõige viimasel hetkel julgeb, on kõva mees.”

Vahemets toob veel mõne näite rongiga surmamänge mänginud arututest lastest ja noorukitest:

Tartus üritas noormees neidudele muljet avaldada sellega, et hüppas mööduva rongi vaguni külge ja sõitis sellega viis kilomeetrit kaasa, siis aga nooruk kukkus ja kaotas rongiratta all jala;

10–11aastane poiss sõitis Tallinnas vaguni küljes kaasa, kuid puuoks tõmbas ta sealt maha – temagi kaotas ühe jäseme;

Tallinnas Kristiine kaubanduskeskuse juures takistab raudteele pääsu küll võrkaed, aga hiljuti viskus seal üks nooruk ikka rongi alla ja sai surma.