KEAT-i võistluslaagritel OLE kalendris kindel koht

Juba 10. korda peeti Järvamaal laste võistluslaagrit „Kaitse end ja aita teist!“ ehk lihtsalt KEAT-i. Igapäevaeluks vajalikke teadmisi jagasid noortele politseinikud, päästjad, meedikud jpt. Oma panuse 18.-19. maini toimunud võistluslaagri õnnestumisse andis ka OLE, kes kutsus oma telgi külastajaid põnevate küsimuste ja ülesannete abil raudteeohutusalastel teemadel kaasa mõtlema.

„Mida saab vedurijuht rongi peatamiseks teha, kui märkab eemalt jalgupidi pöörangu vahele jäänud jalakäijat?“ „Ah et kuidas üldse jalgupidi pöörangu vahele jääb, kui raudteel rahulikult kõndida?“ „Kui pikk on 7 000 tonni kaaluva kaubarongi pidurdusteekond, kui see liigub 90 km/h tunnikiirusega?“ „Kas rong üldse jõuaks pidama saada, kui see tuleks näiteks selle suure maja juurest seal?“ Need on küsimused, millega inimesed tavaelus kokku ei puutu. Isegi neid, kes elavad raudtee vahetus läheduses ja rongidega igapäevaselt kokku puutuvad, tabab reeglina suur üllatus, kui nad kuulevad raudteel varitsevatest ohtudest ning raudteetöötajate vähestest võimalustest neid ära hoida.

Et saada tagasisidet OLE poolt läbiviidud reklaamikampaaniate tõhususe kohta, pidid kõik koolid ära arvama ka kampaaniate reklaamlauseid. Tulemused olid üle ootuste head. Küllap oli siin tähtis roll asjaolul, et kõik Järvamaa KEAT-i võistluslaagrist osavõtjad olid läbinud ka OLE raudteeohutusalase loengu, millest ka küsitud reklaamlaused läbi käisid.

Arendamaks laste loovust ning suunata neid ohutusvahendite ja nende kasutusoskuse olulisuse üle kaasa mõtlema, korraldasime keatikatele ühe põneva konkursi. Nimelt loositi koolide vahel välja erinevad ohutusvahendite nimetused ning õhtul pidi iga kool ette kandma reklaami, mis publikule selle ohutusvahendi olulisuse lihtsate vahenditega selgeks teeb. Raudtee-teemaliseks ohutusvahendiks oli tõkkepuu ning sellega saadi meie rõõmuks suurepäraselt hakkama.

Vaid nädalapäevad hiljem toimusid ka Pärnumaa ja Harjumaa KEAT-i võistluslaagrid, kus loomulikult oli kohal ka OLE. Programm oli meie poolt sama ning laste huvi raudteeohutusalase temaatika vastu suur. Kui Harjumaal osalesid KEAT-il vaid kuuendate klasside õpilased, siis mujal Eestis oli vanusepiir veidi laiem ehk võistluslaagrist võtsid osa 6.-8. klasside õpilased. Harjumaa kahel KEAT-i päeval osalesid kummalgi 24. kooli õpilased, mille kohaselt said endale ja oma lähedastele kasulikke teadmisi tervelt kolmandik pealinna koolidest.

KEAT laagreid on üle Eesti korraldatud juba mitmeid aastaid, OLE kaasati esmakordselt läinud aasta Järva KEAT-ile. Usun, et sellest projektist osavõtt kujuneb OLE jaoks iga-aastaseks traditsiooniks. Loodame tulevikuski näha palju särasilmseid lapsi oma telgis eluks vajalikke teadmisi ammutamas ning meie oleme valmis neid jagama suurima heameelega.