Loomekonkursi “Sina Saad” võitisid 2 klassi õpilased

18. detsembril 2010 tänasime Rakvere Põhjakeskuse kohvikus Brezza Lääne-Virumaa tublisid koolõpilasi ja nende juhendajaid, kes andsid oma panuse 2011.a uude raudteeohutuse alasesse kampaaniasse.

Ida Prefektuur koostöös raudteeohutusega tegeleva rahvusvahelise mittetulundusühinguga Operation Lifesaver Estonia (OLE) ja Lääne- Viru Maavalitsusega kuulutas novembris välja raudteeohutusalase loomekonkurssi „SINA SAAD!“
Sina saad – suurendada oma sõprade teadlikust raudteel varitsevatest ohtudest.
Sina saad – öelda oma lähedastele, kuidas ohutult raudteed ületada.
Sina saad – muuta elu turvalisemaks.
Sina saad – muuta avalikkuse arvamust osaledes raudteeohutuse alasel loomekonkursil.

Juba teist aastat järjest toimuva loomekonkursi eesmärgiks oli arutleda raudteeohutusteemadel ja tõsta elanike teadlikkust raudteel varitsevatest ohtudest ning vähendada seeläbi igal aastal rööbastel hukkunute arvu. Konkursile ootasime loometöid videos, pildis, sõnas, helis jne.

„Politsei põhiülesanne on aidata inimesi, tagada avalik kord ja turvalisus. Seda nii riigis tervikuna kui igas väiksemas Eesti piirkonnas. Olulise osa politseitööst moodustab kahtlemata ennetusalane tegevus ja teavitustöö – inimeste informeerimine ja nende ohutusalase teadlikkuse tõstmine. Korraldame ja kaasame ise palju ning osaleme erinevates ennetusalastes koostööprojektides ja kampaaniates. Selliselt koos tegutsedes ja ühiste eesmärkide poole püüeldes, hoiame ära võimalikud negatiivsed tagajärjed, “ rääkis Ida Prefektuuri prefekt Aldis Alus.

Operation Lifesaver Estonia tegevjuhi Tamo Vahemetsa sõnul on tal hea meel selle üle, et ettevõtmisest on välja kasvamas traditsioon. Selleaastase ettevõtmise peamiseks eesmärgiks oli ennekõike uute vaatenurkade leidmine raudteeohutusalase teavitustöö tegemisel. Parim loometöö või selle idee leiab aga kindlasti rakendamist Operation Lifesaver Estonia poolt 2011. aasta läbiviidavas uues raudteeohutuse alases kampaanias.

Konkursile ootasime osalema kõikide Lääne-Virumaa koolide 1. – 9. klasside õpilasi ja nende juhendajaid. Projektiga ühines ja oma ideid saatis ühtekokku 44 õpilast neljast Lääne-Virumaa koolist. Kuna aga töid laekus võrreldes eelmise aastaga rohkem, oli ka žürii hindamisel karmim. Konkursile laekunud tööde hindamisel arvestasime ideede loomingulisust ja originaalsust, aga ka ideede ja tööde vastavust etteantud teemale ja tingimustele ning teostuse sobivust ideega.

Loomingukonkurssi viisime läbi ja parimad selgitasime välja kolmes kooliastmes. Žürii valis parimad võistlustööd välja 13. detsembril ja info võitjate kohta on üleval Operation Lifesaver Estonia koduleheküljel: www.ole.ee.

Parima valikul sai sellel aastal otsustavaks terviklahenduse väljapakkumine ja võidu viis koju Põlula Põhikooli 2 klass, koosseisus Elys Sammul, Kati Kivisaar, Ingrit Tasane, Karin Kriisa, Stiven Ditman, Lauri Kaasik, Keio Rehe, juhendajaks õpetaja Inge Korka. Võidutöö sisaldas endas raudteeohutuse alast õppematerjali algklassidele – töövihikut „MINU VÄIKE RONGIRAAMAT“ ühes vastuste ja lahenduste vihikuga ning raudteeohutuse alast lauamängu „RONGIGA SÕITMA“, kaardimängu „RONGIJUHT“ ja raudteeohutuse alaseid liiklusmärke lastele klassi ees näitamiseks.

Et Lääne-Viru maavalitsus tegeleb muuhulgas vigastuste alase ennetustööga, oli maavalitsuse terviseedenduse spetsialist aktiivselt konkursi korraldamisse kaasatud, aidates võistlusest teavitamisel, tööde kogumisel ning hindamisel. Autasustamisel osalenud Lääne-Viru maavanem Einar Vallbaum tänas kõiki tublisid õpilasi ja nende juhendajaid, kes sellistes ennetusalastes projektides kaasa löövad ja on võtnud oma südameasjaks kaaskodanike teadlikkuse tõstmise. „Lääne-Viru Maavalitsus on alati sellistele tänuväärt projektidele oma õla alla pannud ja oleme valmis seda kindlasti tegema ka järgnevatel aastatel,“ sõnas Vallbaum.

Lõpetuseks soovin lisada, et otsisime uusi ideid, millega oma ohutusennetuses edasi liikuda ja leidsime taas kord väga palju häid mõtteid, millega edasi töötada. Oleme väga tänulikud kõikidele, kes võtsid aega ja nägid vaeva ning ettevõtmises kaasa lõid.

Loomekonkursi tulemused

Üldvõit – Põlula Põhikool 2. klass Elys, Sammul; Kati Kivisaar, Ingrit Tasdane, Karin Kriisa, Stiven Ditman, Lauri Kaasik, Keio Rehe, juhendaja Inge Korkla

vanuseklass 1-3 klass
2. koht – Rakvere Gümnaasium,  Jaspar Lina, juhendaja Katrin Välba
3. koht – Rakvere Gümnaasium, Janari Alavere, juhendaja Katrin Välba
eriauhind – Rakvere Gümnaasium, Laura Dagmar Maasing, juhendaja Katrin Välba

vanuseklass 4-6 klass
1. koht – Rakvere Reaalgümnaasium, Rainer Bõkov, juhendaja Ly Heinpalu
eriauhind –
Rakvere Reaalgümnaasium, Martin Moldau ja Sander Moldau, juhendaja Ly Heinpalu
eriauhind– Sõmeru Põhiokool, Helen Õispuu, juhendaja Alla Tsupsman

vanuseklass 7-9 klass
auhindu välja ei antud

Raudteeohutusalased stipendiumid eraldati:
Põlula Põhikool – 5000 krooni
Rakvere Gümnaasium – 3000 krooni
Rakvere Reaalgümnaasium- 3000 krooni

Suured tänud kõikidele osalejatele ja projekti vedajatele Annela Floren´ile ja Olga Boitsov´ile

Kohtumiseni uutes projektides ja ettevõtmistes!