Õnnetuste arv raudteeülesõidukohtades on vähenenud

TJA pressiteade
18.01.2012

Õnnetuste arv raudteeülesõidukohtades on vähenenud

2011. aastal toimus kokku 28 raudteeõnnetust. Maanteesõiduki ja rongi kokkupõrke juhtumeid oli 15, neis sai vigastada 3 inimest, hukkunuid ei olnud. Otsasõidujuhtumeid raudteel viibinud inimestele oli 13, neis sai vigastada 4 ja hukkus 9 inimest.

Võrreldes 2010. aastaga vähenes maanteesõiduki ja rongi kokkupõrkejuhtumite arv.  Oluliseks  näitajaks võib siinjuures pidada seda, et hukkunuid ei olnud  ja vigastada saanud inimeste arv vähenes. Enamus kokkupõrkeid toimus rasketes talvistes ilmastikuoludes vale sõidukiiruse valimise tõttu (I kvartalis) ja sõiduki juhtimise tõttu joobeseisundis (IV kvartalis), mis näitab, et tehniline infrastruktuur on juba täna piisavalt ohutu ning õnnetuste põhjused on paljudel juhtudel seotud liikluseeskirjade eiramisega.

Kokkupõrkejuhtumite ning nendes vigastada ja surma saanud inimeste arvu vähenemisele on kaasa aidanud ülesõidukohtade üldise seisukorra ja nähtavuse parendamiseks tehtud järk- järgulised tegevused 2011. ja varasematel aastatel. Möödunud aastal suleti Tehnilise Järelevalve Ameti (TJA), raudtee- ettevõtete ja kohalike omavalitsuste koostöös kuus samatasandilist ülesõidukohta ja täiendavate ohutusseadmetega varustati viis ülesõidukohta. Lisaks tehti muudatusi regulatsioonis eesmärgiga senisest paremini eristada ülesõidukohtasid  ümbritsevast keskkonnast, näiteks LED-fooripeade paigaldamise kohustus olemasolevate fooride asemele, täiendavate liikluskorraldusvahendite paigaldamise kohustus jms. Nende meetmete rakendumine on parendanud üldist olukorda 2011. aastal ning avaldab eeldatavalt positiivset mõju ka järgnevatele perioodidele.

Otsasõidujuhtumite arv jäi võrreldes 2010. aastaga samaks. Otsasõitude peamiseks põhjuseks on jätkuvalt  tähelepanematus ja hooletus ning raudteel viibimine selleks mitteettenähtud kohtades. Otsasõitude vähendamise meetmena näeb TJA inimeste poolt raudteemaale tekitatud omavoliliste käiguradade kaardistamist ning vastavalt sellele optimaalsete ja liiklejate vajadustest lähtuvate lahenduste leidmist.

TJA analüüsib järjepidevalt raudteel toimunud õnnetuste asjaolusid, et leida koostöös raudtee- ettevõtete ning raudteeohutusega tegelevate organisatsioonidega probleemidele sobivad lahendused ning muuta raudteel liiklemine võimalikult ohutuks. Samuti jätkub aktiivne teavitustegevus koostöös OLE-ga (Operation Lifesaver Estonia) eesmärgiga tõsta liiklejate teadlikkust raudteeliiklusega seotud ohtudest ja nende ennetamisest.

Lisainformatsioon:

Anu Võlma
Avalike suhete peaspetsialist
Tehnilise Järelevalve Amet
Sõle 23A, 10614 Tallinn
Tel 667 2031
Mob 50 11 585
Anu.Volma@tja.ee