Pressiteade 03.09.2012: Ohutu koolitee ei kulge mööda raudteed

Septembrikuu esimene päev tähendab meie kõigi jaoks uue kooliaasta algust. Kui endal koolitee käidud, tuleb aidata väiksematel meeldiva sagina saatel, triikides ja juukseid sättides end selleks päevaks valmis seada. Ja mitte ainult päevaks, vaid ikka terveks pikaks kooliteeks, terveks eluks.

Et see tee mingi tühise tähelepanematuse, kellegi ettevaatamatuse või lihtsalt rumaluse tõttu pooleli ei jääks, jätkab ka OLE oma igapäevast tegevust raudteeületuskohtadel varitsevate ohtude tutvustamisel ning annab nii suurtele kui väikestele nõu, kuidas end nende ohtude eest säästa.

Nii näiteks on oluline meeles pidada, et sarnaselt sõiduteeristmikele on ka raudteeületuskohad varustatud liiklussmärkide ja signalisatsiooniseadmetega, mille nõuetest on enda elu ja tervise huvides kasulik kinni pidada. Kuigi raudteeületuskohal punaselt vilkuv foorituli on pisut teise väljanägemisega, on selle sõnum täpselt sama tavafoori omale – ole seal kus oled ja alusta tee ületamist alles siis, kui punane on kustunud.

Kooli algus tähendab kindlasti ka taaskohtumist vanade sõpradega, keda pole näinud terve suve. Et lahus oldud aega tagasi teha, võib ette võtta lugematul hulgal põnevaid asju. Ühe „mänguplatsi” võiks aga oma tegevuskavast kindlasti välja jätta ja see on raudtee. Lastega raudteel toimunut kajastav kurb statistika räägib paraku teist keelt, mille kohaselt sagenevad pealesõidud raudteel mänginud lastele just septembris-oktoobris. Siinkohal ka üleskutse kõikidele täiskasvanutele, kes te satute raudteel mängivaid ja enda vaprust teineteisele tõestavaid lapsi nägema – võtke viivitamatult ühendust politseiga telefoninumbril 110 ja andke sellest teada. See telefonikõne võib päästa kellegi elu.

Raudtee ületamine selleks mitte ettenähtud kohas on aga väga ohtlik ning soovitud ajavõit võib halbade juhuste kokkulangemisel asenduda ratastooli või surmaga. Raudteel viibimine selleks mitteettenähtud kohas võib kaasa tuua ka u 200 € suuruse rahatrahvi.

OLE jaoks on suvi olnud väga sisutihe. Koostöös politseiga oleme osalenud mitmetel koolinoortele suunatud KEAT-idel („Kaitse end ja aita teist”) üle Eesti. Lisaks on OLE oma telgiga väljas olnud mitmetel linnapäevadel ja avalikel üritustel, tutvustades raudteel varitsevaid ohte ning viise nendest hoidumiseks. Kooli algus tähendab aga meie vabatahtlike jaoks raudteeohutusalaste esitlustega alustamist Eesti haridusasutustes. Et esitlejad jõuaksid ka kooli, kus õpivad teie lapsed, tuleb OLE-ga lihtsalt ühendust võtta ja esitluse aeg kokku leppida. Edasi on aga juba kuulaja enda asi, kas ta õpitust midagi kõrva taha paneb ning saadud teadmised kasutusele võtab.

Täname oma seniseid koostööpartnereid ja vabatahtlikke, kes meiega sarnaseid väärtushinnanguid jagades on päevast päeva ja aastast aastasse meie kõrval seisnud ning organisatsiooni tegevusele sisu andnud. Loodame, et OLE ridadesse lisandub üha uusi liikmeid ja vabatahtlikke, kes raudteeohutust oluliseks peavad ning on valmis sellesse oma aega ja energiat panustama.

 

Ilusat ja turvalist kooliteed soovides,

Teie OLE

 

Tamo Vahemets
Juhatuse esimees
+372 5045 112
tamo@operationlifesaver.eu

 

OLE (www.ole.ee) on 2004 aastal AS Eesti Raudtee eestvedamisel asutatud mittetulundusühing, mille missiooniks on suurendada oluliselt elanikkonna teadlikkust raudteeliiklusega kaasnevatest võimalikest ohtudest ja õiguspärasest käitumisest raudteel, eesmärgiga vähendada raudteedel toimuvate liiklusõnnetuste ning nendes hukkunud ja vigastatud inimeste arvu.