OLE koolitas Lõuna Politseiprefektuuri politseiametnikke

25-26.mail 2009 toimus uute vabatahtlike esitlejate koolitus Lõuna Politseiprefektuuri 8-le ennetustööga tegelevale politseiametnikule.

OLE ja Lõuna Politseiprefektuuri vahel on sõlmitud koostööleping, mille eesmärgiks on ühistegevusega kaasa aidata raudteeliikluse turvalisemaks muutumisele. Lepingu üheks koostöökokkuleppeks on ka prefektuuri töötajate raudteeohutusalaste teadmiste täiendamine. Varasemalt on OLE koolitanud Põhja, Lääne ja Ida Politseiprefektuuride ennetustööga tegelevaid ametnikke.

OLE esitlejate koolituse eesmärk on osalejate raudteeohutusalaste teadmiste täiendamine, esitluste läbiviimiseks vajalike esinemisoskuste arendamine ning ka praktilise kogemuse saamine esitluse läbiviimisel. Koolituse tulemusel on osalejad valmis iseseisvalt raudteeohutusalaseid esitlusi läbi viima.

Kahepäevane koolitus toimus igapäevasest töökeskkonnast eemal Mokko Maahotellis Palamuse lähedal Jõgevamaal. Koolituskohta saabudes ootasid osalejaid värsked koduküpsetatud pirukad, hubane keskkond ja OLE koolitajad täis tahtmist kahe päeva jooksul raudteeohutusega seonduvad teemad osalejate jaoks huvitavaks teha. Esimese koolituspäeva alguses tutvustas OLE juhatuse esimees Tamo Vahemets OLE tegutsemise eesmärke, põhimõtteid ja senist tegevust, tuues esile, et politsei on olnud üheks olulisemaks koostööpartneriks. Koolituspäev jätkus raudteeohutusalaste teadmiste omandamisega. Tamo Vahemets ja OLE koolitusjuht Getter Toome rääkisid erinevatest raudteeohutusega seonduvatest teemadest ning tutvustasid, kuidas esitluste käigus kasutada olemasolevaid materjale ja videosid. Päeva teine osa keskendus esitlejaoskuste arendamisele ning pearõhk oli sellel, kuidas valmistada ette ennast ja esitlust nii, et sõnum mõjuvalt auditooriumini jõuaks. Kogu päeva jooksul toimus aktiivne arutelu käsiteldavate teemade raames ja osalejate huvi teema vastu aina kasvas.

Teisel koolituspäeval toimus minimaalselt 7 slaidist koosneva 15 minutilise näidisesitluse läbiviimine osalejate poolt ning hiljem personaalne esitluste tagasisidestamine ja analüüs. Samal ajal kui üks osalejatest sai tagasisidet, tegid teised grupitööd, mille tulemusel andsid kõik osalejad panuse OLE edasisse tegevusse, valmistades ette ristsõna, mida saaks edaspidi väliüritustel kasutada.

OLE esitlejaks atesteerus 8 politseiametnikku: Maarja Punak, Maris Orgusaar, Veronika Kivilaid, Liia Kilp, Thea Tekkel, Linda Oks, Andrus Salu ja Peeter Pau.

Uutel esitlejatel on võimalus esitluste läbiviimisel saada igakülgselt OLE toetust vajalike materjalide osas ning samuti on OLE poolt igale politseiprefektuurile üle antud esitlustehnika komplekt (laptop, dataprojektor, ekraan ja kõlarid), mis on piirkonna esitlejatele kasutamiseks.

Osalejate tagasiside koolitusele oli positiivne. Nii mõnigi osaleja tõi välja, et koolitus ületas esialgseid ootusi. Esitlusoskuste koolituse osas toodi välja, et kuigi varasem esinemiskogemus oli olemas, saadi juurde palju väärtuslikke teadmisi, kuidas oma esinemisi veelgi paremaks teha. Koolitajad ise jäid samuti koolitusega väga rahule. OLE koolitusjuht Getter Toome võttis kahepäevase koolituse kokku sõnadega: „Minu jaoks oli väga huvitav näha kahe päeva jooksul osalejate huvi kasvu antud teema vastu. Raudteeohutusega seoses on väga paljudel eelarvamus, et sellel teemal pole ju midagi rääkida, kõik on niigi selge. Osalejad said ga ise tunda, kuidas koolituse jooksul see suhtumine muutus. Lisaks hoiakute muutumisele oli koolituse eesmärgi saavutamisel oluline roll ka osalejate enda panusel. Kuigi teema oli kõigile uus, oli teisel koolituspäeval tehtud näidisesitluste tase väga hea. Sellega ületasid osalejad meie ootusi. Loodan, et koolitus tekitas tahtmise ja valmisoleku raudteeohutusalaste esitluse läbiviimiseks.“

Enam kui 4 aastase tegutsemiaja jooksul on OLE koolitanud üle 30 esitleja, kellest enamik on politseiametnikud, kuid sealhulgas on koolituse läbinud ka noorsöötöötajad, Naabrivalvega seotud inimesed, tuuker, mereväe ohvitser jne. OLE tahab edasise tegevuse käigus üle Eestilist esitlejate võrgustikku veelgi tugevdada.