Pressiteade 13.08.2012: Raudtee ületuskohtadel toimunud õnnetuste arv on jätkuvalt languses

2012. aasta I poolaastal toimus kokku 12 raudteeõnnetust. Maanteesõiduki ja rongi kokkupõrke juhtumeid oli 4, milles sai vigastada 1 inimene, hukkunuid ei olnud. Otsasõite raudteel viibinud inimestele toimus 7, milles sai vigastada 4 ja hukkus 3 inimest.

Kokkupõrkejuhtumeid on võrreldes viimase kahe aasta samade perioodidega olnud poole vähem ning oluliseks näitjaks võib siinjuures pidada seda, et 2011. aastal ning 2012. aasta I poolaastal ei hukkunud kokkupõrgetes ühtegi inimest. Enamus kokkupõrkeid toimus esimeses kvartalis talvistes ilmastikuoludes vale sõidukiiruse valimise tõttu või autojuhtide tähelepanematusest, mis näitab, et raudtee tehniline infrastruktuur on täna juba piisavalt ohutu ning õnnetused juhtuvad pigem liikluseeskirjade eiramise tõttu. Viimaste aastate tegevused raudtee infrastruktuuri arendamiseks ning ohutumaks muutmiseks, näiteks LED fooride kasutuselevõtt, probleemsete ülesõidukohtade sulgemine, nähtavuse parendamine ülesõidul, on ohutusele raudtee ülesõidukohtades avaldanud positiivset mõju.

Otsasõitusid jalakäijatele oli 2012. aasta I poolaastal 1 juhtumi võrra rohkem kui 2011. aasta samal perioodil. Hukkunute ja vigastatute arv otsasõidujuhtumites jäi eelmise aasta sama perioodiga võrreldes samaks. Otsasõitude peamiseks põhjuseks on jätkuvalt tähelepanematus ja hooletus ning raudteel viibimine selleks mitteettenähtud kohas.

Ülesõitude ohutumaks muutmise eesmärgil jätkuvad ülesõitude ning ülekäigukohtade parendused. Enamiku ülekäikude ülevaatamine jätkub seoses ooteplatvormide rekonstrueerimisega, lisaks suurema käidavusega jaamade tarastamine, millega piiratakse raudtee ületamist selleks mitteettenähtud kohtades. Kuna 2018. aastaks peavad kõik olemasolevad automaatsignalisatsiooniga foorisüsteemid olema varustatud LED-fooridega, varustatakse ka sel aastal mitmed ülesõidukohad suurima rongliiklusintensiivsusega liinidel (Tallinn-Tapa ja Tapa-Tartu) tõkkepuude ja LED fooridega.

Raudteel liiklejate teadlikkuse tõstmiseks jätkuvad ohutuskampaaniad koostöös raudteeohutusega tegeleva rahvusvahelise organisatsiooniga Operation Lifesaver Estonia (OLE). Tänavune kampaania „Tunne vastast“ kutsus inimesi üles märkama rongi kui suuremat liiklusvahendit ning hindama õigesti rongi kiirust.

[divider]
Lisainformatsioon:

Anu Võlma
Avalike suhete peaspetsialist
Tehnilise Järelevalve Amet
Sõle 23A, 10614 Tallinn
667 2031
50 11 585