TJA pressiteade: Raudteeõnnetuste peamiseks põhjuseks on liiklejate tähelepanematus

2013. aastal toimus kokku 15 raudteeõnnetust, mis jääb samale tasemel 2012. aastaga, kuid mida on pea poole võrra vähem kui 2011. aastal, mil toimus 28 raudteeõnnetust. Raudteeõnnetuste peamiseks põhjuseks on liiklejate tähelepanematus ning ohutusnõuete eiramine.

Mootorsõiduki ja rongi kokkupõrke juhtumeid oli 8 ning neis hukkus üks inimene, vigastatuid ei olnud. Juhtumid koondusid valdavalt kolmandasse kvartalisse (5). Kokkupõrgete põhjuseks on jätkuvalt mootorsõiduki juhtide tähelepanematus raudteeülesõidukohtade ületamisel. Kuigi kokkupõrgete koguarv võrreldes eelmise aastaga suurenes, võib välja tuua asjaolu, et õnnetuste tagajärjed on kergemad ning lõppevad enamasti vigastanuteta. Varasematel perioodidel alguse saanud ning 2013. aastal jätkunud ülesõitude varustatuse parendamine (LED foorid, parem nähtavus, täristid) on raudteeohutuse taset tervikuna tõstnud. Suurematest projektidest väärib märkimist Tallinn-Tapa raudteelõigul 7 tõkkepuudega täiendatud automaatse foorsignalisatsiooni kasutusele võtmine, kuna selle piirkonna rongiliiklus on intensiivne ning nüüdsest on ülesõidud autojuhtidele paremini märgatavad ning ohutumad. Nimetatud lõigu 5 ülejäänud seni tõkkepuudeta raudteeülesõidukohta saavad tõkkepuud 2014. aasta esimeses pooles, samuti varustatakse tõkkepuudega 3 ülesõidukohta Tapa-Tartu raudteelõigul. Tehnilise Järelevalve Ameti hinnangul avaldavad nimetatud parendustegevused positiivset mõju ka järgnevatel perioodidel.

Rongi otsasõite raudteel viibinud inimestele oli 7, neis sai vigastada 4 ja hukkus 3 inimest. Võrreldes 2012. aastaga on otsasõitude arv vähenenud 5 võrra. Ka otsasõitude peamiseks põhjuseks on tähelepanematus ning liikluseeskirjade eiramine. Tähelepanuväärne edasiminek ohutust silmas pidades on saavutatud omavoliliselt tekitatud ülekäikude piiramisega ning olemasolevate liikumisteede ohutumaks muutmisega.

Raudteeõnnetuste ennetamise eesmärgil jätkab Tehnilise Järelevalev Amet koostöös MTÜ-ga Operation Lifesaver Estonia raudteeohutuskampaaniate korraldamist, et kutsuda kõiki üles järgima liiklusreegleid ja ohutusjuhiseid raudtee ületamisel, rongi sisenemisel ja sealt väljumisel, samuti raudtee piirkonnas liikumisel.

 

[divider]

Lisainfo:

Anu Võlma
Avalike suhete peaspetsialist

Tehnilise Järelevalve Amet
Sõle 23A, 10614 Tallinn
667 2031
50 11 585
anu.volma@tja.ee
www.tja.ee